انسولین و کاهش فاکتورهای التهابی در عفونت باکتریایی

انسولین سبب کاهش چندین فاکتور التهابی القاح شده بوسیلۀ عفونت باکتریایی می شود . درمان بیماران مبتلا به  عفونت شدید یا سپتی سِمی (septicemia) با انسولین سبب فروکش کردن عفونت در این بیماران می شود. نتایج این تحقیق بصورت آنلاین در Diabetes Care موجود است. در این گزارش با استفاده از انسولین  میزان التهاب و استرس اکسیداتیو در کسانی که  با تزریق باکتری مشابهی یا اندوتوکسینی بنام LPS (lipolysaccharide ( آلوده شده بودند، کاهش یافت.

LPS در غشاء خارجی باکتریهای گرم منفی وجود دارد و سبب افزایش توانایی باکتری در ایجاد خونریزی، نکروز کلیوی و شوک بخصوص در بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، می گردد. در این تحقیق 19 فرد سالم بعد از یک شب ناشتا دوزی از اندوتوکسین بر اساس وزنشان دریافت کردند. سپس به 10 نفر از این شرکت کنندگان انسولین (همراه با دکستروز برای ثابت نگه داشتن قند خون) داده شد.و به 9 نفر دیگر سالین (پلاسبو) داده شد. اینفیوژن (دادن انسولین یا پلاسبو بصورت سرم ) برای 6 ساعت بعد از تزریق اندوتوکسین ادامه یافت. سپس به شرکت کنندگان یک وعده غذای حاوی 900 کالری انرژی داده شد و تا صبح روز بعد بصورت ناشتا باقی ماندند. محققین با اندازه گیری درجه حرارت ، ضربان قلب، فشار خون ، سردرد، درد بدن و رشهای قرمز پوستی به مدت 24 ساعت بعد از تزریق اندوتوکسین شرایط بیمار را بررسی نمودند.  

نمونه های خونی یک ساعت قبل از تزریق، در زمان تزریق و یک، دو، چهار، شش و بیست و چهار ساعت بعد از تزریق از شرکت کنندگان جمع آوری گردید. اندازه گیریها نشان داد که اندوتوکسین سبب افزایش درجه حرارت بدن به میزان سه درجه، چهار ساعت بعد از تزریق و سبب ایجاد درد بدنی و سردرد یک تا دو ساعت بعد از تزریق می شود. نتایج افراد دریافت کنندۀ انسولین نشان داد که انسولین سبب کاهش میزان درد بدن می شود اما بر روی درجه حرارت تأثیری ندارد.

علاوه بر این، اندوتوکسین سبب افزایش سریع چندین فاکتور مخرب و التهابی در  بدن می گردد، این عوامل شامل: گونه های اکسیژن بسیار فعال (رادیکالهای آزاد) و محصولات نیتریک اکسید ومحصولات جانبی متابولیسم چربی می باشند. تزریق انسولین سبب حذف چندین فاکتور پیش التهابی و کاهش قابل توجه رادیکالهای آزاد و محصولات جانبی متابولیسم چربیها می شود.

 پروفسور Dandona معتقد است که نتایج این تحقیق تأئید کنندۀ کشفیات ابتدائی محققین در مورد تأثیرات ضد التهابی انسولین است. قبل از این محققین اندوکرینولوژیست همین گروه موفق به کشف تأثیر ضد التهابی و اثر محافظتی دیابت در کسانی که دچار حملات قلبی شده بودند، گشتند. مسلماً انسولین علاوه بر اینکه یک هورمون متابولیکی است و برای تنظیم قند خون بسیار حیاتی است،  می تواند نقش ضد التهابی نیز داشته باشد.

منبع: www.sciencedaily.com